DrupalJam 2012

De 8e editie van de DrupalJam was op 8 juni 2012 in het 4mkb-gebouw te Zoetermeer, hier volgen wat persoonlijke notities over deze conferentie.

Keynote: You are Drupal

Na de opening was het Adisson Berry @add1sun die de aftrap verzorgde met haar keynote over de community. Een inspirerende sessie waarin ze duidelijk maakte dat Drupal feitelijk niet de code is, maar de community, de mensen die met Drupal werken. Als je dagelijks met Drupal werkt en je verdient er je brood mee, probeer daar dan invloed op uit te oefenen. Dat kan het beste om actief te worden binnen de community. Drupal is een do-acracy, de mensen die zaken oppakken en doen, oefenen de meeste uit hoe Drupal zich ontwikkeld. Koudwatervrees is niet nodig, doe het gewoon, volg je eigen interesses en focus je daar op.

Drupal Distributies

Joris Snoek legt in zijn sessie uit wat een Drupal Distributie is. Er komt steeds meer aandacht voor en kunnen inmiddels – net als modules en themes – worden gehost op drupal.org, zie http://drupal.org/project/distributions. Je kunt een distributie maken als een install profile, die kan worden gezien als een variant op Drupal Core. In de profiles-directory van een Drupal installatie staat je install profile, inclusief bijbehorende modules, libraries en themes. Het is dan ook verstandig niet zelf core en modules te upgraden, maar een distributie in z’n geheel te upgraden. Je bent daarbij dus wel afhankelijk van hoe actief de distributie up-to-date wordt gehouden met verschenen (veiligheids-)updates.
Ook is het mogelijk met drush make een install profile aan te maken, maar in plaats van alle modules e.d. in de distributie op te nemen, neem je alleen verwijzigen naar de benodigde modules op, die dan automatisch worden gedownload en geïnstalleerd.
Met features is het vervolgens mogelijk een standaard configuratie te installeren.

Foto Triquanta Kwartet

Efficiënte Security Audits

Heine Deelstra is lid van het Drupal Security Team en hij vertelde hoe je zoveel mogelijk kunt voorkomen dat een site onveilig wordt. Een stofkam door àlle code is vrijwel nooit een optie dus probeer na te gaan waar de meeste zwakke plekken zitten en welke functies belangrijk zijn. Een studie liet zien dat 90% van alle zwakheden zaten in het custom theme. Core is doorgaans veilig, controleer contrib modules van met name onbekende ontwikkelaars goed en denk altijd na bij je eigen custom modules (en themes, dus).
Zorg dat als je altijd op een geïsoleerde replica van de site werkt zodat je voorkomt dat je data ècht verdwijnt en dat al je gebruikers daadwerkelijk mail krijgen.

Content Migratie met Migrate API

In deze sessie bracht Eric Mulder @ericmulder1980 ons op de hoogte van de mogelijkheden die de Migrate API biedt. Of, zoals één van de ontwikkelaars het zelf noemt, de migraine module.
Het is inderdaad een behoorlijk gecompliceerde module, het is een API, dus je schrijft zelf een module die specifiek aan jouw migratie-eisen voldoet. Het is echter wel mogelijk om de migratie in kleine brokjes te testen en aan te passen. Je kunt ook migraties terugdraaien en opnieuw uitvoeren. Het geeft in dat opzicht veel handvatten om controle te krijgen over het hele proces.

Keynote: Lifehacking

Het is bij Drupal congressen gebruikelijk om ook sprekers van buiten de community uit te nodigen een keynote te houden en Martijn Aslander deed dat door het te hebben over organisonderen. Hoe je de hele ouderwetse hierarchie van een organisatie kunt vervangen door een netwerk van individuen. In de “maak”-economie was het goekoper om zaken intern te regelen, maar nu kan het juist goedkoper buiten de starre hierarchische organisatie om. De overeenkomsten met Open Source projecten dringen zich direct op. Daarmee kunnen we ook af van het tijd-is-geld adagium. Kijk naar wat je toegevoegde waarde is, niet naar de hoeveelheid tijd die er in het werk is gestoken.
Een even boeiende als verwarrende keynote.

Werk- en productiviteit hacks voor ontwikkelaars – automatiseer je bak!

De laatste sessie, door Niels van Mourik, was een interactieve sessie over time management, waarin een aantal tips voorbij kwamen:

  1. gebruik je toestenbord
  2. maak gebruik van run dialogs
  3. zorg voor goede backups
  4. bestudeer de vele mogelijkheden van drush
  5. zorg eventueel voor autostarters, zodat je bij het opstarten van je computer direct aan de slag kunt
  6. gebruik zoveel mogelijk virtuele machines, flexibel en makkelijk uit te wisselen
  7. kijk eens naar vagrant, voor het opzetten en uitwisslen van virtuele machines

Daarmee was een leerzame dag alweer ten einde. De sfeer was zoals zo vaak zeer gemoedelijk. Organisatie en sponsoren, heel erg bedankt!

Links